Larangan Menderhaka kepada Ibu

Assalamua'laikum semua followers2 n tetamu ak kali ini..ok..kali neih,agak istimewa ak nak kongsikan apa yg patot di kongsikan...Mai laa baca nooh...


Allah dan rasulnya melarang kita daripada melakukan sesuatu yg menyakiti perasaan org tua,mengabaikan perintahnya,meremehkan nasihatnya,memandang mereka dgn hina dan mengucapkan kata2 yg tidak baik kepada meraka.


Perkara2 yg dapat menyakiti hati org tua secara lahiriah mahupun batiniah disebut uququl walidaini dan perkara2 itu termasuk dalam dosa besar:
Allah berkata:
                                      
         فلا تقل لهما أف ولا تنهرهما وقل لهما قولا كريما    
"jangan sekali-kali engkau mengatakan 'ah' kpda kedua
org tuamu dan membentak-bentak mereka.ucapkanlah
perkataan2 yg baik di hadapan mereka"
SURAH AL-ISRAK,ayat 23

 Hanya dgn berkata 'ah' sahaja sudah termasuk perbuatan menderhaka kepada org tua,apalagi membentak dan berlaku kasar kepada ibu ataupun bapa hingga memukulnya.Itu adalah perbuatan yg melampau yg dilarang oleh Islam.

Mengapa Islam sama sekali melarang kita menderhaka kpd ibu bapa?Hubungan anak dan org tua adalah hubungan darah dan senasab.Hubungan itu tidak hanya terbatas sewaktu hidup di dunia tetapi ia berlanjutan hingga ke akhirat.Oleh sebab itu,kita wajib menjaga hubungan itu dengan erat.Jangan sampai nanti hubungan itu terputus akibat sikap kita yg derhaka kpd org tua.Apabila itu berlaku,org tua berada di syurga sementara anaknya pula masuk neraka.Nauzubillah.Bukankah berbahagia dan indah apabila ibu bapa dan kaum kerabat semuanya masuk syurga bersama-sama.

p/s:jangan sesekali kita menderhaka kepada ibu bapa kita ! ! ! sUkA??LekAiH2 TeKaN LiKe DkT KiRi tUh..Yg MnA nA mEnGaRUt JuM,BaGi sEmAk DkT BwAh NeIH uKeY! ! !

5 comments:

CayZal said...

blog aku ada entry pasal ibu.. check it out..
http://sinaredha.blogspot.com/2011/09/cerita-disebalik-gambar.html

noornazuha said...

bersyukur bagi mereka yg masih punya ibu kan....masa hidup ni la kita kena hargai mereka...

Cik Jannah said...

buatlah post baru

Cik Azizah said...

walau sejahat mane pon ibubapa kita..mereka tetap ibubapa kita..kalau derhaka jugak tak cium bau syurgawi..

CTK said...

jangan sesekali derhaka..idop kamu xkan tenang..percayalah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...