UCAPKANLAH ALHAMDULILLAH...

Assalamualaikum..nak kongsi nieh..jom2 bca sama2..ta rugi p0on!!!Ucapkan alhamdulillah, bila kita berjaya menyiapkan kerja  dan tugasan kita  hari ini.Bersyukurlah kerana kita diberi ilham, ruang masa dan curahan tenaga oleh Allah s.w.t. untuk menyiapkan semuanya.
Alhamdulillah Penyebar Jiwa Positif! 
Ucapkan alhamdulillah, bila kita baru balik dari kerja, selamat sampai di rumah dan di sambut oleh hilai tawa keluarga kita.
Bersyukurlah kerana kita masih ada peluang mendengar kegirangan mereka, melihat cerianya wajah mereka dan menyentuh lembut kepala mereka. Hilai tawa mereka, kebahagiaan buat kita.
Ucapkan alhamdulillah di saat kita mahu melelapkan mata, ucaplah tahniah pada diri kita kerana berjaya menjadikan hari ini lebih baik dari yang sebelumnya. kita sempat beribadah, beramal dan menambah pahala.
Alhamdulillah, satu lagi kecemerlangan kecil tercipta!!
Ucapan Pujian Komunikasi yang Terulung
Ucapan " ALHAMDULILLAH " Ertinya : " Segala puja-puji hanyalah untuk Allah " ataupun " Segala syukur dan terima kasih hanyalah untuk Allah " .
Ianya diucapkan sebagai puja-pujian dan bersyukur di atas segala ni'mat yang Allah Ta'ala berikan kepada kita .
Contoh ayat Al-Quranul Karim yang menerangkan hal ini ialah :
وَنَزَعۡنَا مَا فِى صُدُورِهِم مِّنۡ غِلٍّ۬ تَجۡرِى مِن تَحۡتِہِمُ ٱلۡأَنۡہَـٰرُ‌ۖ وَقَالُواْ ٱلۡحَمۡدُ لِلَّهِ ٱلَّذِى هَدَٮٰنَا لِهَـٰذَا وَمَا كُنَّا لِنَہۡتَدِىَ لَوۡلَآ أَنۡ هَدَٮٰنَا ٱللَّهُ‌ۖ لَقَدۡ جَآءَتۡ رُسُلُ رَبِّنَا بِٱلۡحَقِّ‌ۖ وَنُودُوٓاْ أَن تِلۡكُمُ ٱلۡجَنَّةُ أُورِثۡتُمُوهَا بِمَا كُنتُمۡ تَعۡمَلُونَ

Ertinya : "Dan Kami cabut segala macam dendam yang berada di dalam dada mereka; mengalir di bawah mereka sungai-sungai dan mereka berkata: "Segala puji bagi Allah yang telah menunjuki kami kepada (syurga) ini. Dan kami sekali-kali tidak akan mendapat petunjuk kalau Allah tidak memberi kami petunjuk. Sesungguhnya telah datang rasul-rasul Tuhan kami, membawa kebenaran." Dan diserukan kepada mereka: "ltulah surga yang diwariskan kepadamu, disebabkan apa yang dahulu kamu kerjakan " Surah al-'Aaraf , ayat 43
Dan tentunya Surah yang kita baca setiap hari setiap kali solat:
ٱلۡحَمۡدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلۡعَـٰلَمِينَ
Segala puji bagi Allah, Tuhan yang Memelihara dan Mentadbirkan sekalian alam. Surah Al-Fatihah: Ayat 2.

sUkA??LekAiH2 TeKaN LiKe DkT KiRi tUh..Yg MnA nA mEnGaRUt JuM,BaGi sEmAk DkT BwAh NeIH uKeY! ! !

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...